Človeški faktor predstavlja največjo grožnjo varnemu mobilnem poslovanju

Razlogov, zakaj je varnost mobilnega poslovanja nujna, je ogromno. Zgovoren je že podatek, da podjetja oziroma zaposleni v povprečju v letu dni izgubijo skoraj štirikrat več mobilnih telefonov kot prenosnih računalnikov. Sodobne mobilne naprave pa lahko hranijo več deset gigabajtov podatkov in dostopajo do strežnikov in poslovnih aplikacij podjetja. Preprečevanje vdorov in kraj podatkov sta zato glavni prioriteti direktorjev informatike, ko se ti lotijo zagotavljanja mobilnega poslovanja. Enkripcija naprav ter zaščita z gesli sta le osnovna ukrepa, saj prave rezultate prinašata šele skrben nadzor in upravljanje mobilnih naprav – na daljavo.

Informatike z vidika varnosti še najbolj skrbijo aplikacije, saj je večina teh stalno na preži za uporabnikom in spremlja identifikacijo njegove naprave, lokacijo, nekatere celo njegove osebne podatke.

Medtem ko se večina rešitev za upravljanje mobilnih naprav in aplikacij osredotoča na možnost zaklepanja in brisanja podatkov na daljavo v primeru izgube ali kraje naprave, povsem spregledajo primarni razlog odtekanja podatkov. V praksi za največ zlorab podatkov poskrbijo zaposleni, ki nenadzorovano delijo podatke in dokumente z drugimi uporabniki, posebno v primeru rabe orodij za oblačno hrambo in deljenje datotek.

Katere so najpogosteje uporabljene rešitve na slovenskem tržišču in nekaj primerov dobrih praks si poglejte v spodnjem posnetku.

Mobilna varnost naj bo celovita

Rezultate na področju upravljanja mobilnosti in varnosti prinašajo šele celovite rešitve, ki nudijo orodja za proaktivno spremljanje, upravljanje ter zaščito naprav, aplikacij podatkov in omrežja.

 

Print

Varnostno nezdružjive naprave nimajo dostopa do informacijskih virov podjetja

Orodja za napreden nadzor naprav denimo poznajo vsako podrobnost glede naprave, ne le njeno strojno in programsko zasnovo, temveč tudi nameščene aplikacije, upravitelj pa lahko v vsakem trenutku dostopa do podrobnih poročil glede stanja in rabe naprave. Tako denimo hitro vidi, ali mobilna naprava gostuje v tujem omrežju in ali njena uporaba ustreza varnostnim pravilom. Boljša orodja omogočajo celo določitev geografskih okvirov, v katerih je možno naprave uporabljati.

Upravljanje mobilnih naprav ter aplikacij in podatkov skrbi za stalno združljivost vseh deležnikov z varnostnimi pravili in politikami, ne glede na to, katera mobilna naprava in/ali platforma je v uporabi. Varnostno nezdružljive naprave pa preprosto nimajo dostopa do omrežja podjetja in drugih njegovih virov.

Zaščita zasebnosti uporabnikov

Nekatere zaposlene utegne upravljanje mobilnih naprav in aplikacij s strani podjetja (z)motiti, saj si želijo več zasebnosti. V tem primeru lahko podjetja z implementiranimi naprednimi rešitvami upravljanja mobilnosti zaposlenim tudi ustrežejo, in sicer na mobilnih napravah ustvarijo dve okolji – eno zasebno in drugo službeno. Prenos podatkov in informacij med njima seveda ni mogoč, a v primeru rabe zasebnega načina podjetje ne spremlja več lokacije naprave in njene rabe. Volk sit, koza cela.