EN
SI
Vesna Matko, 12. decembra, 2018

5 korakov do modernega podatkovnega centra

Deli novico

Skupaj z:

Se strinjate, da so vaše spremenjene IT potrebe predvsem pogojene z masivno količino podatkov, ki jih generirajo vaše pametne naprave, vsak trenutek ko le-te »živijo«? Po naših izkušnjah prav ta pojav žene podjetja od razmišljanja k dejanski implementaciji sprememb v IT, torej k transformaciji IT-ja. Vse več je govora o »modernih podatkovnih centrih« in ker je za nekatere pot do tja še nekoliko nejasna, na S&Tju svetujemo sledenje naslednjim petim korakom.

Prvi korak k modernizaciji: POSTAVITE SI JASNE CILJE

Zadnjih 15 let je IT deloval na precej predvidljiv način. Veliko pozornosti se je namenjalo temu, da IT infrastruktura podpira izvajanje operacij v organizaciji. Naraščajoča količina podatkov, ki jih ustvarjajo tradicionalne in sodobne aplikacije, pa spodbujajo večje potrebe po avtomatizaciji znotraj in zunaj podatkovnega centra in možnosti uporabe teh podatkov v poslovne namene. Danes zato investicija v IT ne predstavlja več le pogona da nekdo lahko dela, temveč tudi nudi podporo, da se nekdo lahko odloči. Na primer Dell EMC je s tehnologijo Intel® Xeon® processor razvil arhitekturo podatkovnih skladišč za izboljšanje prodaje in trženja. Kako? Preprosto z zbiranjem podatkov podjetjem, ki želijo pretvoriti podatke v prihodke, zagotavlja infrastrukturo, ki jo potrebuje za pridobitev dragocenega poslovnega vpogleda in obdelave podatkov, ki jih generirajo tako tradicionalne kot tudi nove aplikacije. Tehnologijo strežnikov PowerEdge, ki jih poganja Intel® Xeon® Silver processor, pomaga majhnim in srednje velikim podjetjem pri konsolidaciji podatkov in hitrejši odzivnosti aplikacije. Na ta način pa podjetja dobivajo nova znanja in vedenja, na podlagi katerih lahko sprejema bolj učinkovite poslovne odločitve. Ta sprememba v pomenu IT-ja spremeni tudi način priprave na investicijo. Strateški pristop je zato ključen. Vaš nakup naj torej ne bo ad-hoc oz. le gašenje požara, ker vam zmanjkuje prostora za shranjevanje podatkov. Razmislite raje, kje vse vam lahko tudi podatkovni center pomaga, da boste svoje delo opravili učinkovitejše. Vaš cilj ob prenovi podatkovnega centra uskladite z vašo poslovno strategijo. Na ta način bo vaša investicija imela bistveno večjo donosnost.

Drugi korak k modernizaciji: IZBERITE PONUDNIKA, KI RAZUME VAŠE POTREBE

Pri izbiri ponudnika, ki vam bo lahko zagotovil najustreznejšo rešitev, vam svetujemo, da izberete nekoga, ki je podoben projekt že izpeljal pri naročniku vaših dimenzij. Povprašajte po referencah in jih preverite, povprašajte po številčnosti strokovnjakov s področja infrastrukturnih rešitev, ki jih ponudnik zaposluje, saj boste le na ta način lahko prepričani, da bo obljubljeno v ponudbi tudi dostavljeno pri implementaciji rešitve, kot tudi kasnejšem vzdrževanju opreme.

Tretji korak k modernizaciji: NAČRTovanje JE KLJUČNO ZA USPEH PROJEKTA

Projekta se lotite sistematično. Pred nakupom si zagotovite, da s strani ponudnika pridobite VISOKO-NIVOJSKI NAČRT INFRASTRUKTURE, ki naj bo prilagojen vašim potrebam, zmožnostim in željam. Za pripravo načrta pa je obvezna analiza obstoječega stanja. Na podlagi dobrega poznavanja vaše obstoječe infrastrukture, vaših trenutnih potreb in vaših predikcij za razvoj, vam lahko kot ponudnik svetujemo točno tako okolje kot vam bo najbolj ustrezalo za več kot le potrebe, ki jih poznate danes. Zakaj je to pomembno? V S&T opažamo, da je vse več starejših sistemov in aplikacij vse težje upravljati in nadgrajevati, sploh ker se sistemi močno prepletajo in so kompleksni. Navadno je razlog za ta stopničast razvoj IT-okolij nakupovanje opreme na ad-hoc način. Zato v zadnjih treh letih klasični tradicionalni pristop virtualizacije najrazličnejših strežnikov, ki še vedno velja za nekakšno silosno okolje, zamenjuje pristop visoko poenotene infrastrukture, t.i. hiperkonvergenčne infrastrukture – »ena škatla, ki premore vse« – hrambo in obdelavo podatkov, omrežno povezljivost itd. ter je predvsem bistveno enostavnejša za upravljanje in omogoča hitro razširitev kapacitet.

Poleg tega je pomembno tudi, da rešitev iščete pri ponudniku, ki je več kot »one-trick-pony« in vam lahko ponudi širok nabor rešitev, bodisi »on-premise« ali v oblaku. Dobro je tudi, da se obrnete na takšnega sistemskega integratorja, ki ponuja rešitev neodvisno od proizvajalca, temveč po vaši meri.

Četrti korak k modernizaciji: zagotovite si NEPREKINJENO POSLOVANJE

Neprekinjeno poslovanje se razume kot sposobnost organizacije, da po incidentu nadaljuje dobavo proizvodov ali storitev na sprejemljivi vnaprej določeni ravni. Nikar ne pozabite, da za vas obstajajo tveganja, ki lahko ohromijo vaše poslovanje. Zato vam svetujemo, da tveganja pravočasno prepoznate in jih z ustreznimi rešitvami naslovite. V S&Tju skrbimo za neprekinjeno poslovanje svojih naročnikov tako, da pripravimo nove oziroma pomagamo optimizirati vaše obstoječe načrte neprekinjenega poslovanja in jih pomagamo izvesti enkrat do dvakrat letno v obliki potrditvene vaje. Ker se zavedamo, da načrt neprekinjenega poslovanja lahko zahteva tudi večje finančne vložke, za izbiro optimalne rešitve med več možnostmi pripravimo več nivojsko odločitveno drevo.

Peti korak k modernizaciji: NE POZABITE NA VARNOST

Vaši podatki so vaša edina prava valuta. Na žalost se tega zavemo šele potem, ko se z njimi zgodi nekaj nepričakovanega, npr. kraja, ugrabitev (kriptiranje), (ne)namerno brisanje ali zgolj naravna nesreča (npr. požar). Upraviteljem podatkovnih centrov zato svetujemo, da del sredstev in časa vložijo tudi v zagotavljanje ne le razpoložljivosti, temveč tudi varnosti in zaupnosti podatkov.

Ste pripravljeni na ponudbo?

Ko ste opravili vseh pet korakov, ste se verjetno znašli pred celovito rešitvijo, ki je ukrojena prav po vaših merah in potrebah. V tem trenutku je NAKUP OPREME zadnji korak, ki ga morate opraviti vi. Za storitve integracije nove opreme v vaše okolje pa bo poskrbel partner, ki ima s tem mnogo izkušenj in zaposlene prave strokovnjake na svojem področju. Če bo ta partner S&T Slovenija, vam napisano garantiramo.

Vesna Matko

vesna.matko@snt.si

+386 40 481 125

Ultrabook, Celeron, Celeron Inside, Core Inside, Intel, Intel Logo, Intel Atom, Intel Atom Inside, Intel Core, Intel Inside, Intel Inside Logo, Intel vPro, Itanium, Itanium Inside, Pentium, Pentium Inside, vPro Inside, Xeon, Xeon Phi, Xeon Inside, and Intel Optane are trademarks of Intel Corporation or its subsidiaries in the U.S. and/or other countries.