EN
SI
admin, 20. novembra, 2015

Kako na najem IT-ja gledajo vaši kolegi (raziskava)

Deli novico

Nedavno smo izvedli raziskavo v kateri smo vaše kolege, ki se dnevno spoprijemajo z izzivi sodobnega poslovanja, finančnike, vodje IT-ja in CEO-te spraševali, kaj menijo o najemu IT-ja…..

Več kot polovica vprašanih razmišlja o selitvi IT-ja v upravljanje zunanjemu izvajalcu!

Podatek je spodbuden in kaže na to, da bi mnogi želeli nadgraditi zatečeno stanje –  torej izključno lastno upravljanje z IT-jem na lokaciji.  Vsekakor pa imajo sodelujoči v raziskavi ob tako strateški temi, ko je selitev IT-ja kar nekaj vprašanj. Vprašali smo jih kaj pa je tisto ključno, najbolj pereče, eno in edino, na katerega bi želeli najprej prejeti odgovor!

Koliko bodo z najemom IT-ja prihranili v primerjavi z obstoječimi rešitvami na lokaciji in kako  izbrati najboljšega ponudnika – to sta dve vprašanji, ki so jih sodelujoči v raziskavi omenili kot najbolj vroči! Kar pa, kot pravijo analitiki domala vseh priznanih analitičnih  podjetij na tem področju, ni vedno najpomembnejša informacija. Eno od ključnih vprašanj  je tudi, kako sestaviti pogodbo (SLA), da bo visoka kakovost delovanja zagotovljena tudi formalno in da bo rešitev stroškovno ugodnejša od nakupa lastne opreme.

»Nižji stroški za IT« ostaja vodilni motiv za najem IT-ja

Skoraj 40 % vprašanih poudarja, da prenos IT-ja iz podjetja omogoča večjo osredotočenost na primarno poslovno dejavnost njihovega podjetja – tako lahko dejansko prihranijo, svoje vire pa bolje angažirajo pri razvojnih projektih. Kar 69 % vprašanih prenos argumentira z nižjimi stroški, polovica vprašanih pa poudarja, da na ta način prenašajo tveganje nedelovanja sistema na zunanjega izvajalca.

Je nadzor nad IT-jem zahteva vodstva podjetja?

Pomisleki, ki jih imajo podjetniki, so različni, med njimi prednjačijo skrb za kakovost storitve in dvomi o prevzemanju odgovornosti izvajalca v primeru ne delovanja IT-sistema. Ključni razlog, da se ne bi odločili za najem je ta, da bi še vedno raje ohranili IT-infrastrukturo pri sebi in so s takšnim načinom zadovoljni. Velja pa se vprašati, če je nadzor nad IT-jem za vsako ceno res optimalna strateška usmeritev in tudi, ali je dolgoročno vzdržna.

Najraje bi “najeli” informacijsko varnost

Trenutni trendi kažejo, da se podjetja najpogosteje odločajo za najem IT storitev s področja CRM-ja, in marketinga. Naša raziskava pa zaključuje drugače. Po odgovorih sodeč, pa bi sodelujoči v naši raziskavi pri zunanjem izvajalcu najraje najeli rešitve za  informacijsko varnost, poštne strežnike in IT-infra strukturo, celotno računalniško omrežje (VPN) in  zbirko Office 365. Presenetljivo – pomanjkanje informacijska varnost je pogostokrat navedena kot glavna ovira na poti v računalniški oblak…

Stopite v korak s časom

Najem IT-ja zaradi znižanja stroškov je še vedno prvi motivator, ni pa več edini. Sodelujoči v naši raziskavi so pritrdili, da razmišljajo o najemu IT-ja tudi zaradi vnosa novega znanja in novosti v poslovnih procesih, ki jih lahko ponudi strateški strokovni zunanji partner.

Tudi globalni trendi kažejo, da vse manj podjetij najema IT zaradi nižjih stroškov. Po IBM-ovi raziskavi celo samo 7 odstotkov podjetjih najema IT zaradi nižjih stroškov. Ista raziskava sporoča, da najemajo IT zato, da bi bila zmogljivejša, bolj inovativna, prožnejša – ne le finančno, temveč tudi kadrovsko. In nenazadnje zato, da bi lahko del tveganje prenesla na strateškega partnerja in se samo ukvarjala s stvarmi, ki jih znajo najbolje.

Kateri so nasveti, ki jih je dobro vedeti o najemu IT kot storitve, si preberite v priročniku “Kako uspešno najeti IT kot storitev”

Kako dvigniti vrednost informatiki, smo s strokovnjaki s področja IT-ja in vodenja razpravljali na nedavni okrogli mizi, nekaj idej in predlogov, pa strnili v blog zapisu “Kakšen naj bo IT oddelek prihodnosti”.

Vir: S&T interna raziskava »Butični IT«, sep.2015, N:26.