EN
SI
Damjan Krebelj, 4. junija, 2021

Izkoristite potencial vaših nestrukturiranih podatkov

Deli novico

Da so podatki najdragocenejše premoženje organizacije čivkajo že vrabci na strehah, še vedno pa se vse premalo organizacij zaveda, da se veliko koristnih informacij za poslovne odločitve skriva tudi v nestrukturiranih podatkih. Bi rado izvedeli, kako lahko vaši podatki postanejo vaša močna konkurenčna prednost?

Nestrukturiranih podatkov je iz leta v leto več, po Gartnerjevih ocenah pa bodo podjetja do leta 2024 svoje nestrukturirane podatke shranjenje kot datoteke, v primerjavi z letom 2019 še potrojila. Ob tem pa se spreminja tudi vir nestrukturiranih podatkov. Tradicionalne nestrukturirane shrambe podatkov sestavljajo besedilna dokumentacija in druge vrste datotek, vključno s fotografijami in zvokom. Novi val nestrukturiranih podatkov pa vse bolj prihaja iz virov zunaj organizacije, običajno v obliki podatkov na družabnih omrežjih ali v realnem času pretočnih podatkov iz IoT ‘pametnih’ naprav. Obstajajo tudi geografski podatki, poizvedbe v iskalnikih in številne druge vrste, pojavljajo pa se tudi nove vrste, ki dnevno prihajajo na splet.


Koliko sploh je nestrukturiranih podatkov v povprečni organizaciji?

Raziskava Coleman Parkes Research je pokazala, da se podjetja pred desetletjem v večini primerov niso zavedala, kolikšen delež v njihovem okolju sploh predstavljajo nestrukturirani podatki. Danes vemo, da v povprečni organizaciji količina nestrukturiranih podatkov znaša kar 80% vseh podatkov ki jih organizacija ima. Kljub temu pa mnoge še vedno ne uvajajo postopkov za formalno obvladovanje teh podatkov skozi celoten življenjski cikel.

Kako torej obvladovati vedno večje število nestrukturiranih podatkov?

Specifika nestrukturiranih, masovnih podatkov je, da jih ni mogoče umestiti v tradicionalne shrambe podatkov in hkrati poenostaviti njihovo skladnost, varnost in zaščito. Zato je takšne podatke dobro zliti v t. i. podatkovna jezera, kjer se jih lahko osmisli in bolj logično razvrstili ter uredi.  Podjetjem, ki se utapljajo v nestrukturiranih podatkih zato svetujemo rabo namenskih sistemov za shranjevanje podatkov.

V S&Tjevem prodajnem programu podjetjem nudimo rešitve, ki iz mase podatkov v surovi obliki nudijo dodano vrednot. Gre za produkte proizvajalca Dell, in sicer Dell EMC PowerScale (Isilon) in Dell EMC Elastic Cloud Storage (ECS) – Zakaj?

Objektna shramba Dell EMC ECS je napredna platforma za shranjevanje podatkov, ki podjetjem vseh velikosti omogoča prilagodljivo shranjevanje, zaščito in replikacijo podatkov. Z omrežnim sistemom Dell EMC Isilon pa lahko pridobite dejanski vpogled v svoje podatkovne datoteke, saj se enostavno integrira s storitvami v oblaku in z vgrajeno podporo za analitiko podatkov omogoča, da izkoristite ves podatkovni kapital za pospešitev digitalne preobrazbe vašega podjetja. Bi vas zanimalo o tej temi prebrati kaj več? Predlagam vam, da si prenesete INTERVJU, v katerem sem na temo ravnanja z nestrukturiranimi podatki odgovarjal novinarju Računalniških novic.  

Vas zanima kakšni podatki plavajo v podatkovnem jezeru?

KKot rečeno, veliko količino surovih, nestrukturiranih podatkov v svojem izvornem formatu ne hranimo več v strukturiranih podatkovnih skladiščih, temveč v podatkovnem jezeru.  Za razliko od podatkovnega skladišča podatkovna jezera nimajo osnovne baze podatkov. V enem podatkovnem jezeru lahko na enem mestu shranite vse tipe in količine podatkov v svoji izvorni obliki. Nato pa lahko neposredno izvajate različne vrste analitike, vključno s strojnim učenjem, analitiko v realnem času, lokalnim premikanjem podatkov, premikanjem podatkov v realnem času, nadzornimi ploščami in vizualizacijami. Bi vas to zanimalo?  Vljudno vabljeni k branju ČLANKA, v katerem je naš arhitekt infrastrukturnih rešitev Zoran Brinšek podrobno predstavil sisteme za objektno shranjevanje podatkov. Z njimi ste pripravljeni tudi  na prihodnje podatkovne poplave, saj so namreč zelo razširljivi kar pomeni, da z se večanjem kapacitet linearno večajo tudi zmogljivosti sistema.


Še več informacij pa na posnetku spletnega srečanja!

To aktualno tematiko pa smo pod drobnogled vzeli na spletnem srečanju. Si ga želite narediti konec bojevanju z nestrukturirani podatki? Oglejte si spletno srečanje in spoznajte, na kak način boste v prvo bojno linijo postavili najučinkovitejše in za vas najprimernejše rešitve.

Dodatne vsebine

Izziv: Obvladovanje nestrukturiranih podatkov

Se tudi vaše IT-okolje sooča z eksplozijo rasti nestrukturiranih podatkov? Kaj pravzaprav razumemo pod tem pojmom? Nestrukturirani podatki so podatki, ki jih ustvari človek ali stroj in se kopičijo v izvorni, neurejeni in na videz neuporabni obliki.

Prenos članka
Kako ravnati z nestrukturiranimi podatki? Dell ECS – prilagodljiv sistem za shranjevanje nestrukturiranih podatkov

Po nasvet, kako kar najbolje izbrati rešitev za obvladovanje nestrukturiranih podatkov smo se obrnili na Damjana Kreblja, prodajnega svetovalca S&T Slovenija na področju podatkovnih centrov.

Prenos članka