EN
SI

Omrežja

Danes si brez kakovostnih omrežij ne predstavljamo sodobnega poslovanja in življenja, živimo v hiper-povezanem svetu. Vsaka naprava, vsaka aplikacija in vsak strežnik mora biti povezan v svet. Ključna pri omrežju pa ni samo povezljivost temveč tudi varnost.

Jedrna omrežja

Če strežniški sistem predstavlja možgane, jedrna omrežja predstavljajo srce informacijskega sistema in so ključna točka za zagotavljanje informacijskih storitev vsakega podjetja. Na eni strani mora jedrno omrežje omogočati prenos informacij od strežnikov oz. aplikacij do uporabnika, še bolj pomembno pa postaja komuniciranje znotraj informacijskega sistema.

S pojavom digitalne transformacije se največje spremembe dogajajo na ravni integracije sistemov, ki so povod za rešitve, kot so napredna analitika (angl. big data) in rešitev Interneta stvari (IoT) , kjer v informacijski sistem dodajamo naprave in senzorje, ki jih do zdaj nismo uporabljali prek IP-omrežja.

Ali ste vedeli, da se kar 80 % prometa ustvari v podatkovnem centru in ga nikoli ne zapusti?

Prav zaradi tega si danes jedrnega omrežja brez hitrih (10 Gb ali več) povezav ne predstavljamo več. Ne glede na velikost podjetja je treba jedrno omrežje skrbno načrtovati , vsako jedrno omrežje je zgodba zase in vsako jedrno omrežje je treba prilagoditi potrebam in procesom podjetja.

Ne glede na velikost podjetja pa moramo upoštevati zakonitosti, ki veljajo za jedrna omrežja:

  • Preprostost: Jedrna omrežja morajo biti načrtovana preprosto, kakovostna rešitev temelji na čim bolj popolni simetriji omrežja.
  • Robustnost: Jedrno omrežje mora zagotavljati redundanco na vseh ravneh, izpad katerekoli komponente ne sme vplivati na delovanje sistema.
  • Razširljivost: Vsako jedrno omrežje mora biti dimenzionirano tako, da lahko omrežje kadarkoli razširimo. Če je jedrno omrežje poddimenzionirano, se lahko v relativno kratkem časovnem obdobju pojavi potreba po nadgradnji omrežja, ki je lahko draga.
  • Varnost: Jedrno omrežje mora biti načrtovano tako, da omogočimo osnovno varnost delovanja, predvsem moramo poskrbeti, da je omrežje pravilno segmentirano, kar omogoča učinkovito uvedbo varnostnih funkcionalnosti v omrežje.

Povečajte učinkovitost sistema

Poskrbite, da vaše omrežje brez izpada deluje vsako uro vsak dan v letu.  

Nadzorujte stroške

Izognite se nepredvidenim izpadom omrežja.

Virtualizirana omrežja (SDN)

Danes pogosto slišimo »software defined network ali SDN«, pa je to res uporabno za slovenska podjetja? Da, seveda je, sodobne rešitve temeljijo na gradnji omrežij v virtualnih okoljih.

Virtualizacija strežniških sistemov je postala praksa v praktično vsakem podjetju, ki želi biti konkurenčno na globalnem trgu. Omogoča bistveno boljše upravljanje, prilagodljivost in zanesljivost delovanja sistema. V preteklosti so komunikacijski prometni tokovi potekali prek zunanjih namenskih stikal in ločenih sistemov za upravljanje. To je od podjetij zahtevalo, da strežniški del in mrežni del obravnavajo ločeno, kar pa je zamuden in dolgotrajen proces. Hkrati pa se pojavljala težava zagotavljanja varnosti, saj so bili vsi strežniki del gruče strežnikov, zato je bilo ob napadu na en strežnik ogroženo delovanje celotnega sistema.

Virtualizacija omrežja nam odpira povsem novo razsežnost upravljanja z IT-infrastrukturo, predvsem ponuja bistveno višjo raven varnosti, saj za vsak virtualni strežnik posebej definiramo, kako se bo povezoval v omrežje. S tem dosežemo visoko raven varnosti, saj vsak strežnik izoliramo in poskrbimo, da ob napadu na ta strežnik ostali ostanejo neprizadeti.

Podjetjem, ki pogosto uvajajo nove storitve (strežnike ali aplikacije), pa virtualizacija mrež omogoča samodejno definicijo mreže neposredno ob postavitvi strežnika, brez dodatnih konfiguracij na stikalih, s čimer prihranijo ogromno časa.

Mikrosegmentacija

Poskrbite za granularno varnost svojega virtualnega okolja za vsak virtualni strežnik posebej.

Povečana varnost

Poskrbite za mrežno varnost v virtualnem okolju.

Hitro uvajanje sprememb

Prihranite čas z omrežnimi nastavitvami v virtualnem okolju.

Povečajte zanesljivost

Poskrbite za brezprekinitveni preklop v primeru izpada fizičnega strežnika.

Lokalna, brezžična in prostrana omrežja

Omogočite svojim zaposlenim, da se povežejo z omrežjem podjetja kjerkoli, kadarkoli in s katerokoli napravo.

Način dela se je v današnjem času močno spremenil. Če smo pred 10 leti za delo uporabljali zgolj namizni računalnik, ki nas je čakal v službi, danes uporabljamo več naprav. Dostop do službenega e-naslova s telefonom je postal standard. Dinamika poslovnega življenja se je tako spremenila, da moramo biti kot uporabnik odzivni in prilagodljivi.

LOKALNA OMREŽJA

Lokalna omrežja omogočajo povezljivost osebnih računalnikov, omrežja podjetja in interneta. Še vedno je fizični način povezovanja naprav najzanesljivejši in najbolj priporočljiv za namizne osebne računalnike in priklope pisarniških naprav (prenosni računalniki, tiskalniki, IP-telefoni, konferenčni sistemi).

BREZŽIČNA OMREŽJA

Velika prednost brezžičnih omrežij je, da omogočajo povezljivost ne samo osebnim računalnikom, temveč tudi brezžičnim napravam, ki se vedno pogosteje uporabljajo. Povsem normalno je, da vodilni delavci na sestankih uporabljajo tablične računalnike in da na elektronsko pošto odgovarjamo prek mobilnega telefona. Prav tako pa nas obiskovalci v podjetju prosijo za geslo za dostop do brezžičnega omrežja. Brezžično omrežje je postalo standard in storitev, ki jo uporabniki zahtevajo od podjetja.

PROSTRANA OMREŽJA

Je vaše podjetje razporejeno po več lokacijah v Sloveniji ali po svetu? S pojavom centralizacije in virtualizacije je večina strežniških kapacitet, ki omogočajo izvajanje IT-storitev, preseljena na centralno lokacijo podjetja. S tem pa moramo poskrbeti za ustrezno rešitev prostranega omrežja, ki omogoča varno, hitro in zanesljivo povezovanje oddaljenih lokacij s centralno lokacijo.

Prilagodljivost

Prilagodite se sodobnemu uporabniku

Varnost

Povežite se s svetom na varen način

Prilagodljivost

Prilagodite svoje omrežje mobilnim napravam

Zanesljivost

Poskrbite za zanesljivost delovanja omrežja

Kontrola dostopa do omrežja

Se še spomnite napada zlonamerne kode (angl. ransomware) »wanna cry« in posledice, ki jih je povzročila okuženim podjetjem? Kontrola dostopa do omrežja je v prvi vrsti varnostna rešitev, saj  zagotavlja, da mora vsak uporabnik, ki vstopi v omrežje podjetja, skozi avtentikacijsko proceduro. Tako noben uporabnik in nobena naprava nima dostopa do omrežja, razen če je po postopku avtentikacije zaupanja vreden.

Če se vrnemo k »wanna cry«, bi v primeru implementirane rešitve kontrole dostopa do omrežja, zlonamerna koda povzročila škodo le na računalniku uporabnika, ki jo je sprožil, ne pa po celem podjetju.

Kontrola dostopa do omrežja se aplicira na uporabnika, napravo in način dostopa, na podlagi katerega se lahko določi raven dostopa uporabnika. Recimo, Janez ima drugačno raven dostopa, ko se v omrežje prijavi prek mobilnega telefona ali prek osebnega računalnika, ker sistem prepozna tako napravo kot uporabnika. 

V praksi se pojavljajo nove oblike dela (npr. delo od doma, delo pogodbenika), ki ne zahtevajo fizične prisotnosti v podjetju, temveč zgolj povezljivost s podatkovnim centrom podjetja. Prek oddaljenih VPN-dostopov lahko dosežemo, da uporabnik varno uporablja informacijske storitve ne glede na to, kje je.

Varnost omrežja

Zavarujte svoje omrežje pred nepooblaščenimi dostopi

Varen dostop do omrežja

Omogočite varen dostop uporabnikov od koderkoli

Izboljšana uporabniška izkušnja

Omogočite uporabniško izkušnjo prek vsake naprave

Varnost podatkovnega centra

Zavarujte svojo intelektualno lastnino

Naši partnerji so vrhunski svetovni proizvajalci

WEBINAR: Razbijmo mite o fabric postavitvi oz. ali je fabric postavitev primerna za vaše okolje?

Ponosni smo, da upravičimo zaupanje naših strank

Miloš Blanc
Direktor IT in Logistike

Za zagotavljanje dobre uporabniške izkušnje naših kupcev moramo tudi na področju informacijskih tehnologij izbirati partnerje, ki so zanesljivi, odzivni ter pri svojem delu izkazujejo strokovnost.

Preberite več

Franc Škaler
Vodja poslovne informatike

S&T Slovenija je strateški partner, ki sledi zahtevam v panogi, dobro pozna globalne trende in nam predlaga rešitve, ki nam zagotavljajo dvig nivoja varnosti ter povečajo zanesljivost omrežja.

Preberite več

Pomembni dokumenti

Le zmogljiva omrežja bodo kos veliki količini podatkov

Želja po prenosu velike količine podatkov v realnem času predstavlja izziv za omrežja in IT infrastrukturo podjetij, še posebej, če so ta »še iz nekega drugega obdobja«. V članku je pojasnjeno zakaj je še posebej pomembno, da so omrežja pripravljena na prenos velike količine podatkov v izjemno kratkem času.

Prenesi

Kontakti

Imate vprašanje za nas?

Z veseljem vam bomo prisluhnili! Kontaktirajte nas tako, da:

POKLIČITE NA

+386 1 5855 200

OZIROMA NAM PIŠITE NA

info@snt.si

ALI