EN
SI
Andrej Olič, 9. aprila, 2015

Si upate uganiti, kakšno je stanje IT varnosti v Sloveniji?

Deli novico

Nedavno smo med udeleženci varnostne konference RISK 2015, ki je vodilni dogodek na področju varnostni v regiji, izvedli anketo, katere rezultat nas ni presenetil, a je kljub temu šokanten.

85 odstotkov udeležencev raziskave meni, da se je količina groženj z nepoznano škodljivo kodo, v primerjavi s poznano, v minulem letu povečala. To nakazuje, da postaja varovanje poslovnih sistemov IT vse bolj kompleksno opravilo, pri katerem zgolj nameščanje protivirusne zaščitne opreme in požarnih pregrad v marsikaterem poslovnem sistemu ne zadostuje več.

Naša raziskava se ni ustavila zgolj pri površnem tipanju o tem, česa se strokovnjaki, ki v organizacijah in podjetjih bdijo nad varnostjo, zavedajo in česa ne in zato vas vabimo, da si raziskavo prenesete in preberete.

preberite.jpg

Phishing kraja podatkov – med pogostejšimi spletnimi tveganji

Ni nas presenetilo, da je večina vprašanih povedala, da njihove sisteme napadajo vlomilci  preko spletnih pristopov, kot je phishing (ribarjenje pri uporabnikih za podatke), preko spletnih nakupovalnih mest, z zlorabo zaupanja v e-banke in s prevarami na družbenih omrežjih.

Tretjina vprašanih sovražnika in njegovo orodje NE pozna

A vseeno nas je presenetilo, ko je skoraj 30 odstotkov vprašanih povedalo, da pravzaprav ne vedokako pogosto skuša kdo z zlonamerno programsko kodo okužiti njihov sistem. To pomeni, da niso seznanjeni, kako močno so njihovi sistemi »oblegani«, posledično pa verjetno ne poznajo niti strukture in tipov napadalnih tehnik, ki jih naključni, ali pa tudi znani zlonamerneži uporabljajo, da bi ogrozili njihove sistem. Prej ali slej se takšni sistemi odprejo zlonamernežem in povzročena je lahko škoda poljubnih poslovnih in etičnih razsežnosti.

V zaključku se zahvaljujemo 39 varnostnim inženirjem, sistemskim administratorjem ter direktorjem informatike in članom uprav, zadolženim za informatiko, da so nam ponudili tako čvrst vpogled v realnost na področju varnosti.